Alınan bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, sekiz aylık bir çalışma sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, banka ve kredi kartlarını araç olarak kullanıp dolandırıcılık yaptıkları' belirlenen kişilere yönelik 30 Martta bir operasyon düzenledi.
İstanbul'un Bakırköy, Esenler, Zeytinburnu, Bağcılar Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Şişli, Beşiktaş, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçeleri ile Şanlıurfa'da eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda, örgütün elebaşıları İ.Ç, İ.A. ve H.B'nin de aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Örgütün elebaşılarından T.Ş'nin ise bir ay önce başka bir suçtan yakalandığı ve cezaevinde bulunduğu bildirildi. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 10 adet dizüstü bilgisayar, yedi adet hard disk, bir adet sahte sürücü belgesi, iki adet banka kartı, iki adet hafıza kartı, 11 adet cep telefonu, 10 adet sim kart ile 300 litre kaçak mazot ele geçirildi. Ayrıca çok sayıda kişinin banka hesap bilgisinin örgüt tarafından ele geçirildiği belirlendi. Örgütün, mağdurlarının hesaplarına erişebilmek için internet bankacılığını kullanan ve bilgisayarlarında yeterli güvenlik tedbirlerini almayan kişilere virüs, trojen gibi zararlı yazılımlar gönderdiği, bu şekilde internet bankacılığı şifrelerini, müşteri numaralarını ve kredi kartı bilgilerini elde ettiği belirlendi.
Ayrıca örgütün kredi kartı borçlarını ödemek amacıyla kurulan bir internet sitesini kullanan çok sayıda kişinin bilgilerini de kopyaladıkları kaydedildi. Şüphelilerin, mağdurların bankada kayıtlı bulunan telefon numaralarını değiştirdikleri ya da telefon operatörlerine sahte kimlikle başvurarak yeniden SİM kart aldıkları, bu şekilde bankaların müşterilerine hesap hareketlerine ilişkin bilgi vermelerini engelledikleri öğrenildi.
Örgüt üyelerinin, bankacılık bilgilerini elde ettikleri mağdurların hesaplarındaki paraları, kendi hesaplarına ya da komisyon verdikleri kişilerin hesaplarına aktararak çektikleri bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Turan Odabaş, özellikle bankalarda 'güvenlikte son nokta' diye bir kavram olmadığını, alınan her güvenlik önleminin bir ilerisinin bulunduğunu kaydetti.
Suç örgütlerinin sürekli yöntem değiştirerek faaliyet gösterdiklerine dikkati çeken Odabaş, 'Bu kişiler işledikleri suçun bedelini ödemeyi kabul etmiş kişiler. Mülkiyetlerinin suçtan kazanıldığı adli olarak tespit edilerek mal varlıklarına da el konulması lazım. Yoksa işledikleri suça verilen cezanın caydırıcılığı olmuyor' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder